Wirówki do sałaty zróżnicowane pod względem materiału wykonania
Proces suszenia sałaty jest bardzo prosty i nie pochłania wielkiej ilości czasu. Na początku należy podzielić warzywo na liście i opłukać je. Można to zrobić wygodnie w wyjmowanym sitku, które posiadają lepsze modele, takie jak na przykład odsączacze do sałaty cenionej firmy Küchenprofi. Następnie cedzak umieszcza się bezpiecznie w pojemniku i zamyka szczelnie pokrywę. Za pomocą korbki lub, w przypadku suszarek z wyższej półki, sznureczka, wprawia się sitko w ruch obrotowy. Szybkie obroty i siła odśrodkowa powodują, że kropelki wody odrywają się liści, dzięki czemu w krótkim czasie i z użyciem niewielkiego wysiłku, kawałki stają się osuszone i gotowe do podania. Po kilku minutach wystarczy wyjąć sitko, wylać wodę i można bezproblemowo przejść do wykorzystania gotowej już sałaty w celu przygotowania ulubionego dania.